sobota, 16 kwietnia 2011

Jak nie tracić witamin pochodzących z żywności?

  • myć warzywa, lecz ich nie moczyć, ponieważ obniża to zawartość witamin z grupy B i C
  • do krojenia warzyw używaj ostrego noża. W tłuczonych i rozgniatanych zmniejsza się zawartość witaminy A i C
  • zamiast przechowywać świeże warzywa przez długi okres, lepiej je zamrozić w zamrażalce.
  • nie rozmrażać warzyw przed gotowaniem
  • liście brokułów mają więcej witaminy A niż łodyga i kwiat
  • gotowanie w garnkach miedzianych niszczy witaminę C i E oraz kwas foliowy
  •  im mniej wód i krótszy czas gotowania, tym więcej zachowuje się składników odżywczych
  • mleko, soki owocowe lub warzywa przechowywane w szklanych bądź plastikowych opakowaniach tracą cenne witaminy pod wpływem światła naturalnego i sztucznego
  • owoce i warzywa powinny być przechowywane w lodówce.

opracowanie:
mgr Monika Książek-Konopka
Dietetyk.
691-832-223
www.pro-vitale.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz