czwartek, 7 kwietnia 2011

Zasady diety łagodzącej objawy refluksu i choroby wrzodowej

Podstawą diety lekkostrawnej jest spożywanie produktów poddanych gotowaniu lub duszeniu, rzadziej smażonych. Posiłki powinny być zjadane 4-5 razy dziennie, bez pośpiechu i w wygodnej pozycji. Ważne jest długie przeżuwanie pokarmu oraz unikanie drzemki bezpośrednio po jedzeniu.

Ograniczenie tłustych produktów i zwiększona aktywność sprzyja  utracie zbędnych kilogramów, co wpływa na złagodzenie przykrych objawów. Podstawową zasadą diety lekkostrawnej jest unikanie produktów tłustych, dojrzewających oraz dosładzanych. Poniższy podział produktów na zalecane i te, które należy wyeliminować z diety należy dostosować do potrzeb indywidualnych pacjenta.
Produkty zalecane:
  • niskotłuszczowe produkty mleczne ( mleko, jogurt, kefir, maślanka)
  • chude mięso ( drób, schab, polędwica, cielęcina królik)
  • chude ryby
  • ciasta drożdżowe, biszkopt, wafle, niskosłodzone dżemy
  • owoce takie jak banany, jagody, maliny, rzadkie kompoty
  • warzywa takie  jak marchew, pietruszka, seler, burak, ziemniaki, szpinak, pomidor
  • pozostałe: oliwa, cytryna , zioła jak bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn, koper, kminek
Produkty niezalecane:
  • pełnotłuste produkty mleczne ( mleko pełnotłuste, zagęszczone, śmietana, tłusty twaróg, ser żółty)
  • ciasta kruche, sernik, ciasto francuskie, kremy, czekolada, kakao, konfitury
  • owoce przetworzone w formie soków, napoje dodatkowo słodzone, cytrysy, winogrona, gruszki
  • warzywa jak bób, fasola, groszek, kapusta, brukselka, ostra papryka, cebula
  • pozostałe: ocet, musztarda, majonez, pieprze curry, chilli, inne przyprawy orientalne
  • alkohole słodkie, nalewki, miód pitny, likiery, mocna kawa, mocna herbata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz