Ograniczenie tłustych produktów i zwiększona aktywność sprzyja utracie zbędnych kilogramów, co wpływa na złagodzenie przykrych objawów. Podstawową zasadą diety lekkostrawnej jest unikanie produktów tłustych, dojrzewających oraz dosładzanych. Poniższy podział produktów na zalecane i te, które należy wyeliminować z diety należy dostosować do potrzeb indywidualnych pacjenta.
Produkty zalecane:
- niskotłuszczowe produkty mleczne ( mleko, jogurt, kefir, maślanka)
- chude mięso ( drób, schab, polędwica, cielęcina królik)
- chude ryby
- ciasta drożdżowe, biszkopt, wafle, niskosłodzone dżemy
- owoce takie jak banany, jagody, maliny, rzadkie kompoty
- warzywa takie jak marchew, pietruszka, seler, burak, ziemniaki, szpinak, pomidor
- pozostałe: oliwa, cytryna , zioła jak bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn, koper, kminek
Produkty niezalecane:
- pełnotłuste produkty mleczne ( mleko pełnotłuste, zagęszczone, śmietana, tłusty twaróg, ser żółty)
- ciasta kruche, sernik, ciasto francuskie, kremy, czekolada, kakao, konfitury
- owoce przetworzone w formie soków, napoje dodatkowo słodzone, cytrysy, winogrona, gruszki
- warzywa jak bób, fasola, groszek, kapusta, brukselka, ostra papryka, cebula
- pozostałe: ocet, musztarda, majonez, pieprze curry, chilli, inne przyprawy orientalne
- alkohole słodkie, nalewki, miód pitny, likiery, mocna kawa, mocna herbata
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz